Salam

Sunday, December 27, 2009

Coklat


COKLAT bukan hanya pembangkit perasaan cinta tetapi coklat juga boleh meningkatkan kemahiran mengira dalam diri individu.Penyelidik dari Universiti Northumbria,United Kingdom, menjelaskan pengambilan coklat dalam menu harian dapat meningkatkan kemampuan otak dalam melaksanakan tugas yang berhubungan dengan angka.

Kandungan flavanols didalam coklat berfungsi untuk meningkatkan aliran darah yg menuju ke otak. Jumlah flavanols ini dapat membantu melawan penurunan fungsi otak.Semakin tinggi kandungan flavanols di dalam tubuh bermakna kemampuan otak untuk bekerja dan mengira juga menjadi semakin baik.

petua


Biji Apricot Vitamin b17 Mencegah kanser dan Penyakit kronik


vitamin b17 boleh di dapati dari biji apricot…

Apricot dipercayai berasal dari China yang mana buah ini telah ditanam sejak 4000 tahun yang lalu. Buah ini turut ditanam di India dan Tibet.

Kaum Hunza yang tinggal di pergunungan Himalaya sebagai kaum yang berumur panjang, amat menghargai buah ini kerana kebaikan yang diberikan olehnya terhadap kesihatan mereka semenjak 1500 tahun dulu.

Apricot juga terkenal sebagai makanan kesihatan oleh pengamal perubatan Greek sementara orang Rom pula mendedikasikan buah ini kepada Venus, dewi cinta mereka. Apricot telah diperkenalkan di eropah semasa zaman Alexander The Great.

Apricot termasuk dalam kelas subasid. Asid ini boleh didapati ketika buah ini masih belum masak sepenuhnya. Keasidannya akan semakin berkurangan manakala kandungan gula nya akan semakin meningkat semasa buah ini dalam proses masak.Apricot merupakan buah yang berbij dan mengandungi pelbagai khasiat. Buah, biji, minyak dan bunga dari buah aprikot telah digunakan di dalam bidang perubatan sejak berkurun lamanya.

Di China ubat yang digelar Apricot Gold diperbuat daripada biji pokok yang ditanam di kawasan tertentu. Ubat ini dikatakan dapat memanjangkan umur.Apricot bagus untuk amenia kerana ia mengandungi zat besi yang tinggi.Walaupun kandungan kuprum dalam buah adalah sedikit namun mineral itu dapat menjadikan besi tersebut dimanfaatkan oleh tubuh….masih banyak lagi khasiat dari buah aprikot…

Kebanyakan orang mengambil vitamin B-17 untuk tujuan pemulihan. Namun yang terbaik adalah mengambil vitamin B-17 sebagai pemakanan makanan tambahan dengan mengabungkan elemen-elemen lain bagi melengkapkan penjagaan kesihatan dan kehidupan seharian.

Kelebihan Vitamin B-17
· Merawat & membunuh kanser
· Merawat penyakit kencing manis
· Merawat penyakit jantung
· Merawat penyakit gout
· Anti penuaan
· Mengurangkan risiko penyakit Parkinson & Asma
· Mengurangkan berat badan
· Melancarkan sistem penghadaman
· Melancarkan sistem peredaran darah
· Seimbangkan kandungan gula dalam darah
· Menurunkan kolesterol dalam darah

SUMBER:WORLD WITHOUT CANCER

maklumat lanjut...klik di bawah

http://rawatkanser.com


“PERINGATAN DAN AMARAN

Anda perlu menggunakan Biji Apricot raw yang telah di nyah affsla toxin atau di sebut “organik asenik”. Biji Apricot Organik adalah Apricot 1st yang terbaik, contoh “Apricot Affsla free toxsin” adalah Apricot yang di gunakan dalam rawatan Kanser, bukan Apricot yang di gunakan dalam ramuan kosmetik.

Biji Apricot merupakan bahan asas rawatan untuk merawat segala jenis kanser
Anda jangan tersalah pilih jenis Apricot untuk rawatan dengan Apricot untuk membuat kueh.”

1. Biji Aprikot (cooking) untuk buat kueh, tidak boleh digunakan untuk rawatan kanser.

2. Biji Aprikot B17 sahaja yang mampu merawat kanser. Jadi gunakan biji aprikot b17, jenis yang digunakan dalam rawatan kanser.

Khazanah Nasi


UALA LUMPUR - Iskandar Malaysia akan menjadi lokasi kepada kemudahan studio produksi media bersepadu yang dikenali sebagai Pinewood Iskandar Malaysia Studios (PIMS) bernilai RM400 juta.

Khazanah Nasional Bhd. menerusi anak syarikat milik penuhnya, Beserah Ventures Sdn. Bhd. dan Pinewood Shepperton Plc. dari Britain memeterai perjanjian muktamad untuk membangunkan kemudahan berkenaan.

Projek tersebut merangkumi keluasan 32 hektar, kata Pengarah Urusan Khazanah, Tan Sri Azman Mokhtar pada majlis pelancarannya di sini semalam.

Jelas Azman, kemudahan canggih ini dijangka dibuka pada awal 2013.

PIMS dijangka membawa masuk faedah ekonomi dan sosial yang signifikan kepada Iskandar Malaysia dan negara, katanya.

"Ia diunjurkan menyumbang kira-kira RM1 bilion kepada kesan ekonomi dalam tempoh lapan tahun akan datang, mewujudkan 3,000 pekerjaan langsung dan 5,000 pekerjaan tidak langsung setahun," kata beliau.

Pinewood Studios merupakan studio penggambaran filem terkenal seperti James Bond, Batman, Lara Croft dan Superman serta filem cereka, drama televisyen, komersil, promosi pop, animasi dan penggambaran foto.

Perang Dunia Ketiga


Benarkah manusia sudah belajar daripada keruntuhan peradaban dan kemanusiaan selepas dua perang besar dalam sejarah moden dunia? Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua memberikan kemusnahan harta benda dan nyawa yang bukan kecil.

Kedua-dua perang itu juga telah menghapuskan nilai peradaban. Perang sewajarnya memberikan pengajaran supaya manusia tidak mengulanginya. Biarpun perang menjadi satu anjakan bermulanya sejarah baru tetapi perang tidak pernah meninggalkan pengalaman yang manis.

Banyak ahli sejarah menganggap selepas abad ke-20 yang diwarnai dengan dua perang besar, tidak ada lagi perlumbaan memperagakan senjata dalam peperangan pada abad ke-21. Ini kerana manusia sudah belajar dan peradaban baru dijangka mengekang manusia menyelesaikan krisis di hujung senjata. Tetapi jangkaan ini tidak tepat, permulaan abad ke-21 telah dimulakan dengan serangan ke atas Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York pada 11 September 2001.Serangan yang begitu terancang oleh sekumpulan penyerang dengan menggunakan kapal terbang komersial membuktikan abad ke-21 tidak terlepas daripada peperangan.

Kalau kita menoleh sedekad abad ke-21, “11 September” menjadi titik penting berlakunya perang dan ancaman pengganas pada abad ini. Tindak balas Amerika Syarikat (AS) terhadap serangan menara berkembar WTC menandakan bermulanya perang yang mengorbankan berjuta-juta nyawa. Ia berterusan hingga kini dan mungkin lebih besar daripada Perang Dunia Kedua.

Abad ke-21 ternyata masih dibelenggu trauma perang. Kuasa besar dengan mudah memperagakan “industri perang”. Di Iraq misalnya perlumbaan kecanggihan senjata pembunuh manusia berteknologi diperagakan. Perang Iraq iaitu “Perang Teluk Kedua” berlaku pada Mac 2003 adalah kesinambungan daripada tragedi 11 September 2001. Inilah perang besar abad ke-21 setakat ini sekali gus memperlihatkan kuasa besar semakin tidak bermoral mengambil tindakan ketenteraan atas negara lain yang merdeka.


Perang Iraq juga sangat kompleks apabila AS dengan sekutunya Britain menggunakan lesen untuk memburu pengganas selepas serangan 11 September 2001. Hingga kini perang Iraq terus membara dan api prasangka rakyat tempatan kepada AS sebagai penjajah tidak pernah padam. Perang Iraq kelihatan seolah-olah hilang fokus apabila awalnya hanya mahu memburu pengganas selepas bekas Presiden AS, George W. Bush melabelkan Iraq sebagai paksi kejahatan.

Bush mengaitkan Iraq pimpinan Presiden Saddam Hussein sebagai tempat perlindungan pengganas, kemudian diperkukuhkan lagi dengan tuduhan Iraq mempunyai senjata nuklear. Selepas menghancurkan Iraq seterusnya membunuh Saddam, perang Iraq terus berlangsung. Apa matlamat perang Iraq kepada AS?

Kepada mereka yang tidak berpeluang menyaksikan Perang Dunia Pertama atau Perang Dunia Kedua, perang Iraq menjadi begitu komersial. Ia berlaku ketika ledakan teknologi maklumat menguasai dunia. Ia menjadi isi kandungan paling popular dalam saluran Berita seperti Cable News Network (CNN), British Broadcasting Corporations (BBC), Al-Jazeera dan beberapa lagi. Mereka yang berada pada awal abad ke-21 berpeluang menyaksikan perang lebih dekat dan sangat dramatik berbanding generasi dahulu.Perang Iraq yang berlaku selepas tindakan ketenteraan AS ke atas Afghanistan memberikan kesan psikologi yang besar kepada masyarakat dunia dengan wujudnya imperialisme media di tangan AS.AS memperlihatkan kewajaran serangan atas kedua-dua negara ini sebagai pembalasan serangan WTC. Korban serangan WTC pada relatifnya jauh lebih kecil iaitu 2,976 mangsa berbanding perang Iraq dan perang Afghanistan. Mengikut Opinion Research Business Survey, lebih sejuta orang terkorban dalam perang Iraq. Hingga Disember 2007, dianggarkan lebih lima juta anak yatim di Iraq iaitu separuh daripada jumlah kanak-kanak di Iraq.

Daripada perang Iraq juga kita akan mengingati dekad pertama abad ke-21 dengan kejatuhan Saddam, satu-satunya pemimpin di Asia Barat yang berani menentang AS. Maka dalam sejarah moden dunia, perang Iraq dilihat berbeza dengan perang lain kerana motif serangan adalah dendam peribadi Bush kepada Saddam yang menggagalkan misi pemusnah bapanya ketika menjadi Presiden AS dalam Perang Teluk.


Sementara itu pada 2003 juga abad ke-21 digegarkan dengan pembunuhan lebih 50,000 orang awam dan lebih sejuta yang lain menjadi pelarian di Darfur, Sudan. Ini mencetuskan krisis kemanusiaan yang sangat genting di negara yang miskin itu.

Pembunuhan dilakukan oleh militan Arab, Janjaweed ke atas orang kulit hitam. Pecahan etnik di Sudan ialah 52 peratus etnik kulit hitam, 39 peratus Arab, enam peratus Beja dan dua peratus orang asing.

Orang awam dibunuh, wanita dan kanak-kanak diperkosa. Sementara Presiden Omar Al Bashir pula bukanlah seorang pemimpin yang baik. Dia merampas kuasa, memerintah dengan kuku besi dan menggunakan militan Arab untuk mencetuskan huru-hara di Darfur.

Bekas Speaker Parlimen Sudan, Hassan Al Tarubi mempunyai pengaruh yang hebat cuba merampas kuasa daripada Omar Al Bashir. Orang awam yang dikorbankan di Darfur adalah kesan sengketa politik dan strategi untuk melumpuhkan musuh politik apabila Darfur menjadi medan perang.


Bagaimanapun pertelingkahan etnik di Darfur sebenarnya bukan perkara baru. Malah bukan saja Darfur, Sudan sendiri mencatatkan rekod perang saudara yang paling panjang iaitu 17 tahun. Tetapi krisis politik yang melibatkan militan Arab, Janjaweed, ia membuka laluan kepada kuasa besar menjadi dalang yang mengeksploitasi keadaan runcing ini. Media dan aktivis hak asasi manusia khususnya di AS dengan tiba-tiba menjadi begitu “manusia” dan memperjuangkan kemanusiaan.

Darfur yang terletak di selatan Sudan adalah kawasan yang subur dan kaya dengan hasil minyak. Darfur mengikut sejarah adalah sebuah negara Islam yang total tetapi menyertai Sudan pada 1916. Bagi politik dalaman, Darfur menjadi kebimbangan Omar Al Bashir. Lalu membawa penglibatan Arab untuk menghalau rakyat ke Chad yang bersempadan dengan Sudan.

Kerana itu sejak awal tahun 2003, Darfur meninggalkan mimpi yang paling ngeri kepada penghuninya. Krisis politik dalaman Sudan memang buruk. Dua kelompok pemberontak utama Sudan, Tentera Pembebasan Sudan (SLA) dan Pergerakan Keadilan dan Kesaksamaan (JEM) menjadi musuh rejim pemerintah. Sementara militan Arab pula difahamkan mahu membalas dendam terhadap kumpulan etnik Afrika yang berkulit hitam.

Ironiknya Majlis Keselamatan PBB bertindak sangat pantas dengan memberi tempoh 30 hari kepada rejim Omar Al Bashir untuk mengamankan Darfur. Penglibatan Majlis Keselamatan PBB dalam krisis di Darfur mempunyai helah untuk memberi laluan kepada AS dan Britain ke Sudan khususnya Darfur yang kaya dengan hasil bumi.

Dekad pertama ini juga diwarnai dengan perang Somalia yang meletus pada 2006 dan berakhir pada awal tahun ini. Sepanjang krisis berlangsung dianggarkan lebih 25,000 orang awam menjadi korban. Ini juga cerita perang di sebuah negara kecil lagi miskin yang menjadi percaturan kuasa besar seperti AS. Pelbagai puak dan fahaman politik di Somalia tanpa disedari telah dipergunakan oleh pihak luar untuk mencetuskan haru hara dan Somalia kini hanya diingati dengan kemiskinan dan perang saudara.


Kita juga mungkin tidak melupakan perang Gaza akibat serangan tentera Israel ke atas penempatan Palestin di semenanjung Gaza selama sebulan mulai Disember 2008. Ada pihak menganggap ini bukan peperangan kerana tentera Israel yang mempunyai kelengkapan tentera menyerang pejuang Hamas yang tidak mempunyai senjata yang cukup.

Serangan kejam ini mengorbankan tidak kurang 1,400 orang awam Palestin. Perang Gaza diibaratkan menyerang sebuah penjara apabila Gaza dikepung oleh tembok batu buatan Israel dan menutup pintu kepada dunia. Semasa perang Gaza, Palestin terperangkap dan bantuan makanan serta perubatan banyak yang musnah apabila Mesir menutup sempadan dengan Palestin.
Perang Gaza mengakibatkan lebih 400,000 penduduk Gaza hidup tanpa air bersih sementara lebih 4,000 rumah musnah akibat peluru berpandu Israel dan lebih sepuluh ribu orang awam kehilangan tempat tinggal.

Ini hanya sejumlah kecil daripada sekian banyak perang yang meletus sepanjang sedekad abad baru ini. Banyak kemusnahan harta benda dan kehilangan nyawa membuktikan perang tidak pernah menyelesaikan masalah, sebaliknya banyak menimbulkan masalah. Adakah meletusnya perang pada abad ke-21 menunjukkan abad ini juga dipenuhi dengan manusia yang hilang peradaban dan mempunyai rasa kemanusiaan yang tinggi? Semoga selepas ini tidak ada lagi catatan tentang perang pada abad ke-21.

Wednesday, December 2, 2009

Petua Sihat


1. JANGAN BERLAPAR

Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar ‘muscle’(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN

Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI

Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS

Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM

Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6. AMBIL SARAPAN PAGI

Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di
dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN

Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL

Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.

12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.

13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.

14. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet

15. Ambil makanan yang berempah

Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.

16. Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan

Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

17. Simpan Satu Diari

Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada
keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda
dan rajin-rajinlah membuat catatan.

18. Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan kurus

Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

19. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.

20. Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di
sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!

21. Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.

22. Khusus bagi kaum wanita , yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan
segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.

23. Untuk mengempiskan perut , gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.

24. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.

25. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing
i. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat
ii. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah denagan menaiki lif
iii. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam
iv. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah
v. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.

PETUA UNTUK KURUS DAN LANGSING

Berat yang Berlebihan

Dibawah ini ada beberapa cara untuk menurunkannya.

26. Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan, air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda.
Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari, setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkanlah meminumnya selama sebulan, berat badan anda akan beransur turun.

27. Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur.

28. Jika anda mengalami masalah berat badan, air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda. Caranya: Ambil sebuku asam jawa, ramas ke dalam air sebanyak segelas. Masukkan ke dalam peti sejuk, anda jadikan minuman, selepas anda makan tengahari atau makan malam. Amalkan setiap hari, anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing.

29. Nak Turunkan Berat Badan

Selepas makan amalkan meminum Teh Hijau atau Teh Cina tambah dengan serbuk Kayu Manis dan Madu

30. Badan Langsing Selepas Bersalin

Untuk mengelakkan badan menjadi gemuk selepas bersalin, cuba petua berikut : Ambil 5 halia bara ( Halia Cina ), 10 biji lada hitam, 30 ekor ikan bilis.
Tumbuk kesemua sehingga lumat. Perahkan air Limau Nipis. Dan makanlah bersama nasi panas waktu pagi dan malam, setiap hari sewaktu dalam pantang.

31. Mengurangkan buncit

Bagi lelaki yang mengalami masalah perut buncit, anda boleh mencuba petua ini.iaitu ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya.kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati. Amalkan sapu disekeliling perut sebelum masuk tidur biarkan kering sehingga pagi.

32. Mengempiskan Perut

Petua yang mudah dan kos yang murah. Anda perlu mengambil limau nipis yang telah dicampur dengan teh tanpa gula untuk tiap-tiap hari kemudian diminum. Amalkan meminum air ini dan insyaallah perut anda yang buncit akan menjadi kempis. Petua ini untuk orang yang tiada mengidap sebarang penyakit. Selamat mencuba

33. Kempiskan Perut Anda

Nak kempiskan perut senang aje, ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih. Lumurkan atau sapu dekat perut, amalkan setiap malam. Insyaallah perut anda akan lebih menarik.

Surah ar-Rahman

Contact Form

Name

Email *

Message *